Cum poate taxa pe centrala de apartament sa creasca pretul gigacaloriei

 Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a "amenintat" romanii cu o alta taxa, care, se pare, se afla in pregatire la sediul Uniunii Europene: taxa de poluare pe centrala termica. 
                             taxa_pe_centrala_med.JPG
Intr-o tara precum Romania, unde proprietarii se debranseaza de la sistemul central de incalzire si prefera centralele individuale, pentru a reduce din costuri, taxarea suplimentara i-ar putea lasa si fara aceasta optiune. 

"Este o aberatie, nu se va aplica asa ceva niciodata. La nivelul Uniunii Europene e una, la nivelul Romaniei se discuta altfel. La nivelul Uniunii Europene se discuta despre centralele vechi, care sunt depasite tehnologic, nu au reglementari moderne. In Romania, a fost deturnata ideea", a explicat, pentru Ziare.com, Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. 

Taxa ar putea fi introdusa in 2013, potrivit lui Borbely, care a sfatuit proprietarii de apartamente sa opteze, mai degraba, pentru centralale de bloc, nu cele individuale, pentru a imparti, astfel, costurile aferente taxei de poluare. 

O asemenea taxa ar putea avea un numar de efecte negative pentru clienti si pentru companiile care produc si comercializeaza astfel de sisteme. Printre acestea, in mod paradoxal, s-ar putea afla chiar majorarea pretului pentru gigacalorie, daca taxa s-ar aplica si pentru centralele termice folosite in sistemul centralizat, potrivit lui Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania. 

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Draguleanu a explicat posibilele implicatii ale aplicarii unei astfel de taxe:

Care credeti ca va fi impactul in piata a unei asemenea taxe, atat pentru clienti, cat si pentru companii?

Este greu de estimat, in acest moment, nu avem mai multe detalii decat aceasta declaratie si nici nu avem informatii despre o astfel de taxa in alte tari din Europa. Intamplator sau nu, acest anunt vine dupa decizia Guvernului de a aloca, din bani publici, suma de 315 milioane de lei (73 de milioane de euro) pentru achitarea unor datorii pe care sistemul centralizat le are fata de furnizorii. 

Aceasta taxa, daca se va introduce, nu va imbunatatii eficienta sistemului centralizat de incalzire, sistem construit acum 50 de ani si gandit pentru un numar de aproximativ 2,9 milioane de apartamente. Probabil, in acest an, numarul utilizatorilor de centrale termice de apartament il va depasi pe cel al apartamentelor bransate la sistemul centralizat lucru care va afecta o mare parte a populatiei. 

Care ar putea fi formula prin care sa fie aplicata aceasta taxa pe centrale de apartament?

Daca aceasta taxa este aplicata pentru nivelul de poluare, in mod cert majoritatea centralelor din sistemul centralizat vor fi nevoite sa achite aceasta taxa, din cauza combustibililor utilizati (pacura, gaze etc.), lucru care va duce la cresterea costului de productie a gigacaloriei si, implicit, al celui facturat catre abonati.

Care este nivelul de poluare al unei astfel de centrale?

Eficienta unei centrale termice de apartament din noua generatie este net superioara uneia din sistemul centralizat invechit, fara sa mai luam in calcul pierderile din sistemul de distributie. In ultimii ani, ne-am concentrat pe comercializarea de echipamente cu eficienta ridicata sau care folosesc energii regenerabile, cum sunt sistemele solare sau pompele de caldura, dar si pe promovarea centralelor termice care folosesc tehnologia condensarii, tehnologie cu un randament superior si emisii de noxe reduse. 

Intocmai pentru a stimula instalarea de centrale mai putin plouante, considerate nedaunatoare mediului inconjurator, in alte state din UE aceste centrale in condensare au beneficiat de subventii, la fel ca in cazul sistemelor solare.

Credeti ca centralale de bloc sunt o alternativa mai buna (mai ieftina, mai putin poluanta) pentru clienti, decat cele individuale, de apartament?

Un alt motiv pentru care utilizatorii de centrale termice fac acest pas este si independenta, dorinta de a nu mai depinde de vecinul care nu si-a platit datoriile, posibilitatea de a porni caldura exact cand au nevoie, nu cand hotaraste asociatia. Lasand la o parte acest aspect, si centralele de bloc pot fi o varianta viabila.

Credeti ca, in Romania, o astfel de taxa ar putea fi suportata de consumatori, avand in vedere ca acestia s-au debransat si au optat pentru o centrala tocmai pentru a taia costurile?

Nu cunoastem valoarea acestei taxe si nici nu stim cu certidutine daca aceasta se va introduce sau nu. Asa cum spuneam, exista, in acest moment, aproximativ 1,5 milioane de posesori de centrale termice, numar care l-a depasit pe cel al apartamentelor bransate. Diferenta intre costul de productie al gigacaloriei la nivel national si pretul de facturare catre populatie ajunge si pana la 150%, in unele zone ale tari, deci sistemul centralizat de incalzire nu poate fi o varianta mai accesibila. Mai ales ca pretul unei gigacalorii produsa de o centrala termica de apartament se ridica la circa 140 de lei, este, cu siguranta, mai mic decat cel facturat incepand cu aceasta iarna in sistemul centralizat. 

sursa: ziare.com
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !