Iluminatul perfect in casa ta

Pe langa piesele de mobilier, obiectele ornamentale, formele, culorile si materialele care compun decorul, iluminatul joaca un rol primordial in definirea atmosferei dintr-o locuinta. Cu ajutorul luminii artificiale poti conferi unei incaperi un aer intim, romantic, relaxant, primitor sau, dimpotriva, sobru si distant, poti induce stari, personaliza spatii si influenta psihicul.
iluminatul_med.JPG
Corpurile de iluminat sunt elemente indispensabile designului interior, candelabrele, plafonierele, veiozele, lampadarele, spoturile si aplicele fiind ingrediente cu ajutorul carora poti face adevarate minuni atunci cand vrei sa decorezi sau sa redecorezi un spatiu.

Corpurile suspendate emit o lumina uniforma, ambientala, care invaluie intreaga camera, cele cu picior induc o lumina de fundal, dar sunt potrivite si pentru zona de lucru (este cazul lampilor de birou), iar aplicele si alte corpuri de perete confera un aer dramatic incaperii, reduc intensitatea luminii si alungesc umbrele.

Lumanarile pot contribui, de asemenea, la iluminatul unei incaperi, fiind complicele ideale pentru crearea unei atmosfere romantice.

iluminat_3_med.JPG

In ceea ce priveste trendul materialelor din care sunt confectionate corpurile de iluminat, textilele (panza, matase, catifea) combinate cu lemnul de esenta exotica si sticla (sablata, transparenta sau colorata), asociata cu metalul (cromat sau satinat) sunt la mare cautare, constituind alegerea perfecta pentru un interior de ultima generatie.

Pentru cei mai conservatori, care prefera amenajarile clasice, dar opulente, designerii internationali au creat piese care au in structura lor bronz, alama patinata, fier forjat, sticla pictata manual, portelan si cristal. Ceea ce nu stiu multi este ca astfel de corpuri pot fi folosite cu succes si intr-un ansamblu high-tech, contrastul obtinut prin imbinarea celor doua stiluri, contemporan si traditional, fiind de mare efect. Nici sursele de iluminat din bambus, ratan, hartie de orez, zambila de apa sau pai de grau nu trebuie trecute cu vederea! Alege-le daca vrei sa compui un cadru oriental sau daca vrei sa adaugi un aer sic interioarelor moderne.

DE 3X LUMINA

Lumina artificiala provenita de la cele trei tipuri de becuri (incandescente, flourescente, cu halogen) joaca un rol extrem de important in crearea ambientului dintr-o camera, avand capacitatea de a-i conferi acesteia un aer linistit, romantic sau unul vioi, plin de optimism.

Pentru a imbina utilul cu placutul, o locuinta trebuie sa fie echipata cu toate cele trei categorii de becuri, deoarece fiecarei zone a casei i se preteaza un anumit gen de lumina: pentru baie tuburile fluorescente sunt cele mai potrivite, zona de zi si zona de noapte necesita o lumina incandescenta, iar spatiul dedicat studiului trebuie iluminat de becuri cu halogen. Iata care sunt avantajele si dezavantajele principalelor tipuri de becuri, unde si cum trebuie sa le folosesti!

Becuri incandescente

Sunt becurile obisnuite, folosite de obicei la iluminatul casei si le recunoastem dupa sarmulita subtire din interior, cunoscuta sub denumirea de filament.

Se gasesc intr-o larga varietate de modele (de 15, 20, 40, 60, 75, 100, 150 W) si pot fi realizate din diverse tipuri de sticla (transparenta, alba, mata si colorata).

Avantajul lor consta in faptul ca nu sunt costisitoare si emit o lumina calda si discreta. Pe de alta parte, nu sunt foarte eficiente, o mare parte din energia emisa furnizand caldura, nu lumina.

Tuburi fluorescente

Emit mai putina caldura decat cele incandescente, au o durata mai lunga de viata si consuma cea mai putina energie dintre toate tipurile de becuri. In schimb, emit o lumina mai putin discreta decât cea a becurilor incandescente.

Lumina alba a tuburilor fluorescente nu subliniaza numai partile bune ale obiectelor sau persoanelor pe care le lumineaza (de pilda, punctele negre de pe fata sau scamele de pe haine devin mult mai proeminente intr-o astfel de lumina).

Becuri cu halogen

Sunt o alternativa la becurile incandescente, imbina halogenul cu tungstenul intr-o carcasa de cuart si emit o lumina mai puternica prin utilizarea unei cantitati mai mici de energie.

Spre deosebire de celelalte tipuri de becuri, sunt mai scumpe, rezista mai putin si sunt foarte pretentioase.

iluminatul2_med.JPG

Sunt sensibile la praf si grasimi, motiv pentru care nu e recomandat sa le atingeti cu mana neacoperita. Pentru a le proteja, folositi o bucata de material textil atunci cand le stergeti de praf.
sursa:ro-bazar.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !