Casele din lemn, de la 28.000 de euro

Modelul american de case incepe sa fie tot mai popular in Romania, iar preturile sunt mai mici decat in cazul apartamentelor. Bugetele limitate, dar si dorinta realizarii unei constructii durabile si ecologice ii determina pe tot mai multi romani sa caute alternative la casele clasice din caramida sau din beton.
Poza_articol64_med.jpg 
Cererea de case de lemn, mai putin manifestata pana in prezent, incepe sa se contureze usor si in randul romanilor. Preturile mai mici, dar si noutatea designului, sunt principalii factori care determina aceasta tendinta pe piata de profil.
O casa din lemn, cu suprafata de 100 de metri patrati si cu toate finisajele, costa aproximativ 28.000 de euro, spune Emilia Bege, reprezentant al companiei Bege Bege, care construieste si vinde astfel de locuinte. Pretul este cu mult mai mic cel al unui proiect de casa din caramida. Clientul are totodata posibilitatea de a achizitiona locuinta in faza „la rosu", la un pret de aproximativ 18.000 de euro, lucru care ii permite sa o utileze si finiseze dupa cum doreste.
Cuplurile tinere sunt cele mai interesate de construierea unei case din lemn. „Pana acum, doar lipsa promovarii a facut ca cererea sa fie una relativ scazuta, insa lucrurile s-au schimbat in ultima vreme, iar popularitatea acestor case a crescut", precizeaza reprezentantul Bege Bege. Concret, la nivelul anului trecut, compania a inregistrat o crestere cu 20% a numarului de comenzi pe segmentul caselor din lemn, comparativ cu 2008, ajungand in prezent la aproximativ 50 de proiecte. Din punct de vedere al costurilor, Emilia Bege estimeaza o economie de aproximativ 40% facuta de client in cazul in care alege o casa din lemn.
Romanii au prejudecati
„in Romania exista inca prejudecati legate de acest tip de constructie, motiv pentru care majoritatea celor care aleg sa-si construiasca o casa pe pamant decid ca aceasta sa fie realizata din zidarie", spune Radu Alexandru, manager al Alma Construct.
Totusi, precizeaza specialistul, durabilitatea este chiar una dintre caracteristicile constructiilor din lemn si ne ofera drept exemplu situatia din Germania sau Austria, unde exista mii de case din lemn vechi de zeci de ani, semn al rezistentei. Mai mult, in SUA, casele familiale din lemn au cea mai mare pondere din totalul locuintelor.
Tehnologie durabila
Printre principalele avantaje ale acestor case se numara durabilitatea ridicata, izolarea termica eficienta, durata de constructie scazuta si costurile mai mici de realizare, comparativ cu cele presupuse de constructiile din caramida. in ultimele decenii, la nivel global, materialele clasice, precum caramida si betonul, au inceput sa piarda teren in fata locuintelor din lemn masiv si mai ales a caselor construite din panouri cu structuri de lemn, spune arhitectul Ciprian Roboiu.
Termoizolate cu termosisteme de fatada, cu folii anticondens, ignifugate si tratate contra daunatorilor, casele din panouri cu structuri de lemn sunt in topul mondial al caselor ecologice si incep, treptat, sa isi faca loc pe piata romaneasca drept o alternativa eficienta, adauga arhitectul.
Mai mult, durata de executie a unei astfel de constructii poate fi chiar si de cateva saptamani, spre deosebire de proiectele realizate din caramida si beton, care nu pot fi realizate decat in anumite perioade ale anului, durata de executie fiind chiar si de cateva luni.
Experienta occidentului
Constructiile din lemn sunt utilizate pentru locuire in multe state din Vest, de sute de ani, lucru ce dovedeste rezistenta acestora. intretinute corespunzator, ele se pot dovedi la fel de sigure ca și cele realizate din caramida sau din beton.
Modalitati de plata și caracteristici
La rosu, adica o casa finalizata in proportie de 80%. Pretul este de 180 de euro pe metru patrat, iar suma include manopera, toate materialele din lemn cu usi, ferestre, feronerie, dusumea, vata minerala in toti peretii exteriori, interiori si sub dusumele, folie bariera de vapori, precum si scara interioara.
Firmele specializate in astfel de constructii sunt flexibile in ceea ce priveste plata, iar clientii au posibilitatea fie de a achita integral, fie esalonat, cu un avans platit in etapa de proiect, iar apoi rate negociate direct cu constructorul. in general, se practica urmatorul sistem de plata: 40% avans, la incheierea contractului, 40% in momentul transportului materialului la locul de executie si 20% la receptia lucrarii.
Sursa: adevarul.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !