Cat costa energia soarelui la o casa

Un sistem fotovoltaic care asigura 60% din necesarul de electricitate al unei familii ajunge la 16.000 euro.

poza_comunicat37_med.jpg

9O familie din cartierul bucurestean Pipera si-a instalat un sistem fotovoltaic, care ii asigura anual aproximativ 60% din necesarul de electricitate. Diferenta este extrasa din retea.

Investitia a fost ridicata, de circa 16.000 de euro, dar ii asigura autonomie vara, cand se intrerupe furnizarea de energie in zona. in momentul in care reteaua este supraincarcata si au loc pene de curent, panourile ii asigura tot necesarul de energie („sistem de backup”).

„Sistemul permite functionarea tuturor aparatelor dintr-o locuinta in cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica”, spune Florin Fleseriu, administratorul firmei LP Electric Systems. Sistemul este format din 10 panouri fotovoltaice, care au o putere de 1,75 KW si acopera o suprafata de 12 metri patrati. Noaptea se foloseste energia stocata in acumulatori.

Iarna, productia este de trei-patru ori mai mica

In lunile iulie-august, sistemul produce la capacitate maxima, respectiv 234 KWh pe luna (7,6 KWh/zi), ceea ce asigura circa 80% dintr-un consum lunar de 280 KWh/luna, de exemplu.

Comparativ, in octombrie, productia scade la 177 KWh, in decembrie, la 81 KWh, in martie urca la 165 KWh, iar in iunie - la 218 KWh, potrivit estimarilor firmei. Per ansamblu, media anuala este de 171 KWh/luna, iar intr-un an productia totala se ridica la 2.053 KWh. „Iarna e invers, isi ia 70% din retea, pentru ca productia panourilor fotovoltaice este de 3-4 ori mai mica”, a completat Fleseriu.

Cei care doresc sa isi monteze astfel de sisteme fotovoltaice trebuie sa stie ca nu vor primi niciun fel de subventii de la stat. Ministerul Mediului spera ca pe 30 iunie sa demareze programul „Casa Verde”, dar va acorda subventii doar persoanelor fizice care isi instaleaza panouri solare (pentru apa calda, nu electricitate) - maximum 6.000 de lei.

Pe de alta parte, in curand romanii isi vor putea cumpara si panouri fotovoltaice asamblate in Romania, la Satu-Mare, unde ieri s-a inaugurat cea mai mare fabrica si mai avansata tehnologic din Europa de Est. Anual, vor iesi pe poarta fabricii 250.000 de panouri, cu puteri intre 225 si 250 W. Cea mai mare parte a productiei va merge la export, unde piata este mai atractiva.

Sursa: evz.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !