Cum alegem aparatul de aer conditionat

E destul de greu sa ne imaginam ce ar fi in casele noastre fara sirul inventiilor care au pavat drumul pana la sistemele de aer conditionat de care ne putem bucura azi.
Poza_articol25_med.jpg   
in domeniul arhitecturii si constructiilor, un scop important il reprezinta echilibrul in care trebuie sa se afle casa, locuitorii ei si climatul zonei. Dar pe o vreme de +40 de grade Celsius sau pe -20 de grade Celsius, acest lucru s-ar putea sa nu fie de ajuns.
Confortul termic se refera la ceva mai mult decat temperatura aerului. El reprezinta un prag fiziologic ce usureaza buna functionare a organismului uman si depinde de nivelul de umiditate al aerului, de viteza lui, de intensitatea luminii, varsta si sexul ocupantilor, chiar si de nivelul zgomotului si, bineinteles, de temperatura. „Conditionat“ este un termen generic. Se refera la racirea, incalzirea, dezumidificarea, ventilatia si dezinfectia aerului, adica la functiile aparatelor de climatizare.
Criterii importante in alegerea aparatului
Pentru un confort termic optim, pasul cel mai important este alegerea capacitatii aparatului, exprimata prin unitatea BTU. Majoritatea firmelor producatoare va vor recomanda aparatul potrivit in functie de suprafata camerei. Dar cum dumneavoastra cu siguranta nu va doriti sa raciti pardoseala, ci intregul volum de aer din camera, este bine sa luati in considerare si inaltimea spatiului. Oricum, in linii mari, pentru o incapere cu suprafata cuprinsa intre 15 si 25 mp este potrivit un aparat de 9.000 BTU/h (1 BTU = 0,252 kcal/h), pentru 25 - 45 mp - un aparat cu capacitatea de 12.000 sau 14.000 BTU/h, pentru 45 - 60 mp - unul de 18.000 BTU/h, si tot asa pana la aparatele foarte puternice de 24.000 BTU/h. Pentru o locuinta, cel mai potrivit este modelul SPLIT, cu doua unitati, interioara si exterioara. Acest tip de aparat este foarte flexibil si usor de utilizat (mai ales in ceea ce priveste alegerea pozitiei de instalare). in plus, unitatea interioara este foarte silentioasa si, cum a doua unitate se afla in exterior, zgomotul este redus la minimum.
Daca doriti un randament maxim, puteti opta pentru tehnologia INVERTER, pentru ca o astfel de unitate isi modifica propria capacitate de racire/incalzire astfel incat la pornire debitul de aer este mult mai mare, iar pe masura ce se atinge temperatura dorita, acesta scade. Avantajele sunt evidente: consumul de energie este mult mai mic, temperatura dorita este atinsa mult mai repede si este pastrata constanta, deci se evita pornirea si oprirea repetata a aparatului.
Daca veti folosi aparatul si pentru incalzire, e foarte importanta temperatura exterioara minima la care aparatul poate functiona, care poate ajunge pana la -10 grade Celsius.
Sistemele de filtrare
Eficienta unui filtru depinde de cantitatea si marimea particulelor pe care le poate opri. Filtrul standard retine praful si impuritatile din aer, dar un sistem de filtre succesive va asigura calitatea aerului din casa: filtrul criocatalitic, de exemplu, descompune substantele nocive din aer; filtrul de carbon activ retine microorganismele si absoarbe fumul si mirosurile neplacute.
Filtrele antibacteriene pot retine particulele de praf si microorganismele de pana la trei microni. si exemplele ar putea continua, pentru ca tipul lor variaza de la un producator la altul, acesta fiind deci  alt aspect de luat in considerare.
Exploatarea corecta a acestor filtre este cea mai importanta: ele trebuie curatate sau chiar schimbate la intervale regulate, pentru ca aparatul de aer conditionat reprezinta un mediu propice dezvoltarii unor bacterii.
Pozitionarea unitatii interioare
Alegerea modelului depinde de posibilitatile lui de montare si, bineinteles, de dimensiuni. Exista modele care se pot instala in partea de jos a peretelui sau in plafon, dar cel mai obisnuit loc este pe perete, in partea de sus, intrucat aerul cald e mai usor decat cel rece si intotdeauna se ridica. E bine sa luati in considerare si functiunea spatiului si locurile obisnuite de stat, pentru a evita disconfortul creat de curentii de aer.  Solutia pozitionarii aparatului cu o capacitate mai mare intr-un hol, in speranta ca va face fata incaperilor adiacente, nu este recomandata din mai multe motive, cel mai important fiind legat chiar de confort si sanatate: temperatura in acel spatiu va fi tot timpul mult mai mica sau mult mai mare, aceste variatii termice fiind foarte daunatoare organismului.
Sursa: gds.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !