Cum scapam de gheata si de zapada

 Cum scapam de gheata si de zapada

Zapada si gheata acumulata pe acoperisurile caselor si blocurilor, care aluneca si cade de la mari inaltimi, reprezinta un pericol pentru fiecare dintre noi.
Un pericol la fel de mare este si gheata formata pe trotuare si pe trepte.
Este obligatia proprietarilor sa elimine aceste pericole, prin indepartarea turturilor si prin curatarea zapezii si ghetii din fata imobilelor in care locuiesc si a terenurilor pe care le detin. In caz contrar ei sunt pasibili sa plateasca amenzi de pana la 500 de lei (in Bucuresti). Proprietarii au maximum 24 de ore de la incetarea ninsorii sa se achite de aceste obligatii.
Indepartarea turturilor se poate face usor cu spargatorul de gheata sau lopata pentru zapada, lovin­du-i dinspre sageac spre exterior. In caz de pericol iminent de cadere a zapezii sau a turturilor de pe cladirile inalte, proprietarii acestora au obligatia sa ia masuri de avertizare si de marcare a perimetrului expus. In situatia in care cladirea este foarte inalta si nu se poate ajunge la turturi decat cu dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta iar zona este una foarte circulata, pot interveni si pompierii militari.
In ceea ce priveste gheata, cea mai buna solutie este prevenirea formarii ei. Pentru aceasta, zapada trebuie sa fie indepartata imediat dupa depunere, pentru ca altfel isi schimba forma de cristalizare sub influenta diversilor factori (caldura, presiunea pasilor) si se transforma treptat in gheata.
thumb_511_x_340_37471-220825-gheata_med.jpg
Daca gheata este deja formata, cel mai bine este sa treceti la imprastierea de materiale antiderapante. Cel mai utilizat este amestecul de sare si nisip (sare 15-30%). Tot ca material antiderapant se foloseste zgura sau cenusa, pentru cei care au sobe, iar ca fondant (produs chimic menit sa scada temperatura de topire a apei) se poate folosi sare de bucatarie (clorura de sodiu) si clorura de calciu. Acestea sunt materialele cel mai usor de procurat, dar si cele mai ieftine. Nisipul antiderapant trebuie sa fie curat, aspru, fara impuritati din argila, iar clorura de sodiu sa fie un amestec de particule fine si mai putin fine (pana la 7 mm) si sa nu contina bulgari. Totusi, sarea nu mai are efect la temperaturi sub -9°C. Singura solutie viabila la temperaturi scazute este clorura de calciu, eventual in amestec cu material antiderapant. Efectele acesteia se vad pana la -15°C. Sub aceasta limita suprafata devine alunecoasa, din cauza faptului ca substanta retine umezeala.
Toate produsele mentionate au efecte corozive si distructive asupra materialelor de constructie, mai ales asupra betonului. Prin urmare, ganditi-va ca indepartarea ghetii, pe alta cale decat cea manuala, va scurta durata de viata a aleilor dumneavoastra.
Pentru indepartarea zapezii, cea mai folosita unealta este lopata. Deoarece operatia este una grea si repetitiva, care provoaca dureri musculare, este recomandat sa se foloseasca o unealta usoara. Un inlocuitor excelent pentru lopata este impingatorul de sanie. Acesta va scuteste de efortul ridicarii, specific lopetii. De asemenea, o alternativa deosebit de comoda este suflanta cu aer, care poate fi utilizata pentru indepartarea zapazii proaspat asternute. Uneltele mecanice de indepartat zapada au un randament excelent, dar si preturi pe masura.
O solutie mecanica mai ieftina, daca aveti deja motosapa, este montarea pe aceasta a unei lame speciale pentru zapada.

Sursa: Casamea.ro 
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !