Cum se realizeaza un perete despartitor de rigips (gips carton) ?

  Pe piata romaneasca exista o gama variata de produse care ne ajuta si ne fac munca mai usoara atunci cand vrem sa amenajam o locuinta sau chiar o casa. Un material usor de manipulat si care se gaseste in orice tip de locuinta moderna, la curte sau la bloc, este rigipsul (gips carton).
 
Poza_articol20_med.jpg

   Peretii din rigips ne permit sa modificam spatiul de locuit sau sa-l impartim dupa bunul plac.Cu ajutorul lor putem compartimenta o camera mai mare in doua incaperi mai mici sau putem placa peretii unei incaperi, pentru a ascunde denivlarile,atunci cand acestea nu pot fi astupate in glet.
   Cum se realizeaza un perete despartitor de rigips (gips carton) ?
   Pentru montarea unui perete de gips carton avem nevoie de cateva unelte:
- ruleta
- creion
- profile de sustinere orizontale UW
- profile de sustinere vericale CD
- dibluri de rigips
- vata minerala
- autofiletante
- foarfeca de profile rigis
- cutter
- placa rigips ( gips carton )
   In prima faza de pornire, marcam pe tavan si pardoseala conturul peretelui, masurat cu ruleta. In cazul in care pe pardoseala aveti parchet sau mocheta, acestea se vor inlatura, pentru ca montantii de sustinere orizontala sub forma de U cu latime de 3 cm ( profil UW) se prind pe contur direct de tavan si pardoseala. Fixarea lor de perete se face cu dibluri din 60 in 60 de cm.
   Perpendicular pe tavan si pardoseala, cu capetele introduse in „ sina” creata, se monteaza profilele de sustinere verticala cu latime de 5 cm ( profil CD ). Fixarea acestor profile care reprezinta stalpii de rezistenta ai peretelui de rigips se face din 60 in 60 de cm cu autofiletante prinse de profilul UW (negrese,in termeni de specialitate).
   De cele mai multe ori, inaltimea profilului este mai mare decat inaltimea camerei. In cazul unui apartament inaltimea peretilor este de 2,60 m, iar inaltimea unui profil ajunge la 3 m. Diferenta de 40 de cm se taie folosind o foarfeca de profile de rigips, astfel incat profilul sa se sprijine pe pardoseala, iar pana in tavan sa ramana 1-2 cm.
   Placa de rigips se monteaza peste profile si se prinde tot cu ajutorul autofiletantelor, pozitionandu-se vertical, sprijinita pe pardoseala. In cazul in care placa este mare si nu o puteti incadra, folositi un cutter pentru a o taia la dimensiunea dorita.
   Cea de-a doua placa de rigips se monteaza pe partea cealalta a peretelui, dar nu inainte de a adauga vata minerala la mijloc, pentru izolare termica si fonica. Pentru ca vata minerala sa stea in picioare, se prinde de piesele de agatare ( carlige) pentru izolatii, montate la o distanta de 60 de cm intre ele, in interiorul peretelui de rigips, prinse de profile.
   Pentru a da un aspect placut peretelui, muchiile verticale create in urma placarii cu rigips, se finiseaza cu coltare si glet de ipsos, iar imbinarile dintre panouri se acopera folosind banda din fibra de sticla si glet.
   Dupa toate aceste etape se foloseste vopseaua lavabila, pentru a da culoare peretelui.
Sursa: amenajarilacheie.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !