Energia solara pe piata in Romania

Din ce in ce mai multi romani au inceput sa fie preocupati de parte ecologica a caminelor lor, si nu doar de confortul pe care il ofera acesta. Acestia au ca motive nu doar protejarea mediului inconjurator, ci si faptul ca eficienta sistemelor ecologice este mult mai eficienta iar pretul pentru furnizarea utilitatilor de acest gen este mult redus fata de pretul utilitatilor furnizate in mod traditional. In Romania cele mai folosite sisteme sunt de panouri solare pentru apa calda.
Energia solara este o varianta care merita luata in seama la sistemul centralizat de distribuire a apei calde si a energiei termice. Din studiile specialistilor reiese faptul ca in doar 5 minute de contact direct intre radiatiile solare si suprafata Pamantului se poate produce energie care sa acopere consumul actual de energie la nivel mondial timp de un an. Se economisesc in timpul unui an 750 de metri cubi de gaz pentru fiecare metru patrat colector de energie solara de pe suprafata terestra.
panou_solarvv_med.JPG
Acest lucru ne face sa vorbim practic despre o resursa care nu se va epuiza niciodata, resursa care poate fi disponibila oricui si mai presus decat atat fiind faptul ca oricine poate exploata aceasta resursa gratuit. Singurii bani care vor trebui investiti sunt necesari pentru cumpararea si instalarea instalatiei ce va transforma in energie termica energia solara colectata. Sistemul este realizat din instalatia de incalzire a apei, un vas de expansiune si unul sau mai multe panouri solare. Aceste sisteme sunt simple si fiabile ce au ca principiu de functionare circulatia naturala a apei calde.
Amortizarea unui sistem de panouri solare
Perioada de amortizare pentru costurile instalarii unui sistem de panouri solare pentru apa calda este de maxim 2 ani si jumatate, acest timp depinzand de capacitatea sistemului, iar economia care se realizeaza astfel in fiecare luna fiind de 60% din pretul unei facturi de energie termica normala. Daca doriti sa aveti parte de un sistem eficient, este necesar sa apelati la firme specializate pentru a fi siguri de acest lucru. Un alt aspect important este ca panourile solare sa fie orientate inspre partea sudica si sa fie puse in locuri care sunt expuse in mod direct la soare.
Dat fiind faptul ca energia solara reprezinta o alternativa atat de eficienta, dezvoltatorii de pe piata imobiliara au fost impinsi de problemele de pe aceasta piata sa caute noi solutii pentru a vinde ceea ce au construit deja. Sunt bine stiute strategiile acestora, care includ promotii la vanzare, discount-uri si alte surprize, insa mai nou acestia au luat in considerare si alt aspect: este mult mai simplu sa oferi unui cumparator o casa ce garanteaza ca va realiza economii pe termen lung. Astfel, din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari au inceput sa ia in considerare construirea unor case mai economice, care sa integreze si sisteme de panouri solare. Se observa o crestere din ce in ce mai vizibila in randul celor care cladesc locuinte sau chiar ansambluri rezidentiale ce nu sunt deloc daunatoare pentru mediul inconjurator. Aceasta strategie nu se opreste la blocuri sau cladiri individuale, deoarece viziunea lor ecologica merge pana la alimentarea iluminatului pe strazi cu ajutorul panourilor solare.
panou_solar_med.JPG
Continuam seria observatiilor si mentiunilor cu privire la energia solara si sistemele de panouri solare din Romania. Prima parte poate fi citita aici.
Clientul final va beneficia astfel de atentie la poluare, de grija, economie, va beneficia de confort sporit si de o economie mult mai mare la utilitati. Aceasta piata imobiliara noua care exista acum incepe sa invete sa ofere solutii noi si sa le si aplice. Aceasta perioada de recesiune economica ar trebui sa scoata la iveala cele mai eficiente solutii de optimizare a produselor pe care piata imobiliara le ofera.
Clienti deschisi spre tehnologii noi sunt din ce in ce mai vizati de catre dezvoltatorii imobiliari care au aceasta viziune ecologica. Astfel, un dezvoltator din Bucuresti care construieste un ansamblu rezidential langa capitala ce va avea un total de 135 de locuinte, absolut toate oferind solutii ecologice, poate fi cel mai concret exemplu pentru acest lucru. Aceste cladiri au fost construite astfel incat sa poata suporta pe acoperis panouri solare, acesta fiind realizat din tigle fabricate din material reciclabil, nisip si plastic. Perioada pentru care au fost acestea proiectate sa reziste este de 100 de ani. Prin aceste locuinte, clientilor li se ofera posibilitatea de a-si genera singuri curent in caz de nevoie si de a-si putea incalzi apa cu ajutorul sistemelor de panouri solare fotovoltaice.
Un impediment al aplicarii acestor solutii la nivel national este acela ca foarte greu se lasa convinsi clientii sa utilizeze acest sistem de a trai si de a locui. Insa pentru Romania acesta poate fi considerat un inceput. Consumatorul din Romania inca mai prefera stilul traditional de trai, mai ales din cauza faptului ca accesul la informatii despre avantajele sistemelor ecologice nu le este chiar facil tuturor. Persoane care au calatorit in strainatate si au observat in functiune astfel de sisteme s-au convins de eficienta acestora si sunt mai usor de convins sa le utilizeze si aici. Aceasta este o problema de mentalitate, asa cum s-a intamplat si in trecut in cazul utilizarii unor materiale de constructii neutilizate pana atunci, cum ar fi structura de otel, fiind la inceput o surpriza pentru piata din Romania. Insa acum toata lumea este obisnuita deja cu asa ceva si aproape toti cauta sa il si utilizeze.
Energiile alternative nu sunt departe de acest lucru, lumea inca nu este deschisa in a le utiliza, insa pentru inceput trebuie “gustate” usor, apoi trebuie experimentate si mai apoi vor putea fi si utilizate, daca se va realiza o piata competitiva pentru aceste resurse. Cu siguranta in cativa ani sistemele de panouri solare nu vor mai fi un lux pentru cei din Romania.

Un argument care prinde la public – costul utilitatilor care tinde spre nimic
Clientii care sunt putin mai retinuti la a fi de acord sa utilizeze acest tip de energie sunt mai usor de convins atunci cand li se vorbeste despre aspectul financiar. Atunci cand li se vorbeste despre beneficii, clientii incep sa fie mai deschisi spre a utiliza aceste sisteme, reducerea intretinerii cu pana la 60% fiind un argument destul de convingator. Apa calda este cel mai puternic argument. Daca se utilizeaza panouri solare, practic apa calda este aproape gratis. Costurile sunt astfel reduse pana aproape de 0, mai ales vara si primavara. Locuintele bine izolate nu necesita decat o ora, maxim 2 de utilizare a centralei.
Insa iarna nu inseamna ca aceste panouri solare nu vor mai functiona, acestea putand fi utilizate chiar si cand afara sunt nori. Investitia initiala destul de mare va fi amortizata intr-un termen mediu, iar acest lucru este uneori privit cu retinere de catre unii clienti. Investitia poate fi amortizata in 5 ani, daca vorbim de sume de 10000 pana la 12000 de euro, pentru ca acestea nu sunt solutii care sa poata stoca energia in surplus in baterii acumulatoare. Sisteme care au baterii de stocare costa in jur de 15000 de euro.
Aceste sisteme noi sunt inca greu de acceptat de piata din Romania, insa cu ajutorul dezvoltatorilor imobiliari care deja incep sa deschida ochii clientilor privind efectele benefice pe care le ofera aceste sisteme bazate pe energie solara, cu ajutorul persoanelor care au calatorit in strainatate si au vazut cum functioneaza aceste sisteme si ce beneficii au si cu ajutorul timpului care o sa treaca, poate piata din Romania va deveni pregatita sa utilizeze fara reticenta aceste tehnologii noi care nu le pot aduce decat beneficii.
utilizeze acest sistem de a trai si de a locui. Insa pentru Romania acesta poate fi considerat un inceput. Consumatorul din Romania inca mai prefera stilul traditional de trai, mai ales din cauza faptului ca accesul la informatii despre avantajele sistemelor ecologice nu le este chiar facil tuturor. Persoane care au calatorit in strainatate si au observat in functiune astfel de sisteme s-au convins de eficienta acestora si sunt mai usor de convins sa le utilizeze si aici. Aceasta este o problema de mentalitate, asa cum s-a intamplat si in trecut in cazul utilizarii unor materiale de constructii neutilizate pana atunci, cum ar fi structura de otel, fiind la inceput o surpriza pentru piata din Romania. Insa acum toata lumea este obisnuita deja cu asa ceva si aproape toti cauta sa il si utilizeze.
Energiile alternative nu sunt departe de acest lucru, lumea inca nu este deschisa in a le utiliza, insa pentru inceput trebuie “gustate” usor, apoi trebuie experimentate si mai apoi vor putea fi si utilizate, daca se va realiza o piata competitiva pentru aceste resurse. Cu siguranta in cativa ani sistemele de panouri solare nu vor mai fi un lux pentru cei din Romania.

Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !