Mentine gazonul sanatos

Iarba deasă, de un verde crud și cu firul gros este mândria oricărui proprietar de casă cu gazon aferent. Dacă vrei să întorci privirile trecătorilor asupra spațiului verde, urmează sfaturile de mai jos.
Tunsul
Tăierea incorectă a gazonului stresează firul de iarbă care, slăbit fiind, favorizează invazia dăunătorilor și a bolilor. Reține că atunci când tunzi gazonul:
•    nu trebuie să tai mai mult de 1/3 din fir
•    trebuie să folosești o lamă ascuțită
•    înălțimea rămasă a ierbii trebuie să se încadreze la 3 cm în timpul perioadelor mai reci și maxim 5 cm pe perioada lunilor fierbinți de vară
•    zonele umbrite trebuie tăiate la o înălțime puțin mai mare decât restul.
Primul tuns de primăvară planifică-l în momentul în care iarba este înaltă de 6-7 cm, pentru a oferi rădăcinilor posibilitatea de a se regenera.
 gazon_med.JPG
Udatul
Gazonul îți va da un semnal când are nevoie de apă. Uită-te după urmele de picior rămase în timp ce pășești pe iarbă. Sau privește culoarea gazonului - o nuanță închisă este semn că trebuie udat.
Nu sunt recomandate udările dese cu cantități mici de apă, ci udările rare cu o cantitate mai mare de apă (se încurajează sistemul de rădăcini sănătoase și adânci).
Alege diminețile pentru această operație, deoarece în timpul zilei apa se evaporă, iar seara există pericolul apariției bolilor.
 
Fertilizarea
Îngrășămintele se aplică doar pe iarba uscată, urmate întotdeauna de udarea gazonului timp de 15-20 minute.
Primăvara fertilizează cu azot iar toamna utilizează mai mult fosfor pentru întărirea rădăcinilor. Potasiul este și el indicat, pentru a păstra imunitatea plantei în fața bolilor.
Respectă cantitatea de substanțe nutritive afișată pe ambalaj, în caz contrar vei arde iarba.
 
Controlul buruienilor
Cantitățile mici de buruieni pot fi îndepărtate prin simpla smulgere din pământ. Pentru infestările serioase este necesară aplicarea chimicalelor, fie sub formă de spray pe locul afectat, fie incorporate în îngrășăminte.
 
Aerarea solului
După câțiva ani, pământul de sub gazon devine compact, fiind obligatorie aerarea lui. Prin aerare se ușurează pătrunderea aerului în sol și absorbția apei în gazon.
Un gazon sănătos este un gazon frumos, luxuriant, bogat, atrăgător. Întreținerea lui necesită ceva muncă, dar și răsplata va fi pe măsură.
SURSA:amenajari-interioare.eu
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !