Modelul potrivit pentru scara de interior

O locuință care se desfășoară pe mai mult de un nivel necesită obligatoriu scară interioară. Un etaj sau o mansardă peste parter oferă spațiu în plus în dinamica familiei. Dar această construcție implică și amplasarea unei scări.
scaraaaa_med.JPGscaraaa_med.JPG
Deși la prima vedere s-ar spune că scările au doar un rol funcțional, acestea se pot transfoma cu ușurință într-un element decorativ. Scara are o personalitate aparte în arhitectura locuinței și poate înnobila spațiul dacă se aleg bine materialele din compoziție, accesoriile sau chiar forma.
Soluțiile pentru îmbrăcarea treptelor sunt diverse. Parchetul, spre ex., este o variantă foarte des întâlnită, prezentând avantajul montajului.
Bucățile din lemn masiv, pe de altă parte, sunt mai rezistente la trafic intens și pot fi dimensionate exact după mărimea și modelul treptelor.
Marmura este o opțiune pentru scările impunătoare, care vor să iasă în evidență. Pentru un efect impresionant folosește combinații între plăci de marmură de diferite mărimi sau culori. Dacă vrei să adaugi valoare treptelor din marmură folosește pentru balustradă fier forjat.
Gresia este un alt material des utilizat. Se montează ușor, este simplu de întreținut iar modelele sunt într-o gamă foarte variată de culori, mărimi și texturi.
La fel ca întreaga casă, scara interioară are nevoie de un proiect, la care contribuie arhitectul și inginerul. Ei hotărăsc dimensiunea scării, unde ar trebui amplasată, din ce material ar trebui executată, ce formă ar trebui să aibă pentru o încadrare cât mai armonioasă în designul general.
Treptele trebuie să fie bine dimensionate și poziționate corect, în funcție de prevederile STAS, având o anumită lățime și profunzime, iar contratreptele (opționale) o anumită înălțime.
scara1_med.JPG
Materialul din structura scărilor poate fi beton armat, lemn masiv sau metal, iar treptele pot fi acoperite cu lemn, marmură, gresie, parchet, mochetă, sticlă, PVC, etc.
Accesoriul care contribuie la impresia artistică a unei scări este balustrada. Pe lângă rolul de a proteja și de a oferi siguranță, acest element aduce o valoare estetică spațiului.
Alegerea formei și a materialului din compoziție se face în funcție de stilul întregii locuințe, gradul de iluminare, culori, mobilier, etc.
Poți alege între o balustradă continuă, întreruptă, rectilinie, curbilinie, confecționată din inox, lemn, fier forjat sau alte materiale. Nu neglija înălțimea acesteia, cuprinsă între 80 și 90 cm.
Scara își lasă amprenta asupra interiorului unei case, oferind stil și eleganță.
sursa:amenajari-interioare.eu
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !