Plantele exotice si ingrijirea lor pe timpul iernii

Asezati mereu ghivecele la lumina, feriti-le de curenti reci de aer si supravegheati udarile si pulverizarile, astfel incat sa le asigurati cele mai bune conditii de ingrijire, cat mai apropiate de cele din locul lor de origine.

poza_comunicat45_med.jpg

Indiferent de anotimp plantele reusesc sa ne aduca in casa un strop din  frumusetea si culorile naturii.  Pe perioada rece oferta de plante decorative este ceva mai redusa. Conditiile de clima specifice tarii noastre determina la unele specii o  perioada de repaus, in timp ce altele isi continua nestingherite dezvoltarea vegetativa.

Plantele din  a doua categorie, si anume cele care continua sa creasca si chiar sa infloreasca pe timpul iernii, sunt si ele afectate de conditiile de mediu, dar intr-o masura mai mica.

Plantele exotice aflate in interior sunt printre cele mai pretentioase si  trebuie sa li se asigure conditii apropiate zonelor de origine.

Factorii de mediu - in principal  lumina, caldura si umiditatea - isi pun amprenta in mod vizibil asupra aspectului si dezvoltarii florilor de apartament.

Nivelul scazut, lipsa sau dimpotriva excesul unuia din cei trei factori mentionati pot determina o anume suferinta plantelor. Cel mai important factor este lumina. O planta creste si infloreste numai daca dispune de suficienta lumina. Iarna soarele nu mai straluceste asa de mult ca in anotimpul cald, zilele sunt mai scurte si prin urmare cantitatea de lumina primita este cu mult mai redusa. Tocmai de aceea multe dintre specii de interior isi incetinesc cresterea si intra chiar in repaus.

Speciile si varietatile care isi continua starea de vegetatie au nevoie de lumina pentru a dezvolta frunzis si flori. Insuficienta acesteia se va observa prin cateva semne specifice, usor de remarcat: ingalbenirea frunzelor, etiolarea (alungirea si subtierea) tulpinii principale precum si a lastarilor laterali, dezvoltarea unor frunze mici, comparativ cu cele formate in timpul verii.

Cel mai vizibil semn se remarca la plantele cu inflorire abundenta. Insuficienta luminii le stopeaza inflorirea, ingreunandu-le formarea altor boboci. Exemplele cele mai cunoscute sunt: Violeta de camera (Saintpaulia), Iasomia sau Jasminul, Hibiscusul numit si Trandafir chinezesc, Kalanchoe, Camellia japonica, Gardenia, Anthurium, Orhideea si Stephanotisul numit si Iasomia de Madagascar.

Un alt factor de importanta vitala pentru plante, il reprezinta caldura. In limbajul gradinarilor, caldura necesara pe timpul iernii, inseamna cateva grade bune peste limita de temperatura la care plantele isi inceteaza cresterea si intra in repaus. Desigur aceasta limita este diferita de la o specie la alta, functie de zona de origine. Daca aceasta temperatura se schimba brusc, scazand sub limitele tolerate, plantele incep sa sufere, neputandu-se acomoda. Primele semne ale unei temperaturi prea mici sunt: pierderea masiva si rapida a frunzelor, rasucirea marginilor frunzelor, oprirea din crestere a plantei si lipsa bobocilor.

Nu in ultimul rand, umiditatea atmosferica  nepotrivita isi pune amprenta asupra plantelor de apartament. Paradoxal, iarna se intalnesc ambele situatii: si excesul de umiditate, dar si uscaciunea aerului. Pe de o parte excesul de umiditate afecteaza exemplarele aflate in balcoane, bai sau locatii ce vin in contact cu aerul de afara, iar pe de alta parte aerul extrem de uscat face sa sufere plantele ce se gasesc in imediata apropiere a unor surse de caldura (radiator, sobe, calorifere).

Cel mai periculos si mai greu de contracarat este surplusul de umiditate. In combinatie cu un aer foarte rece duce inevitabil la putrezirea si distrugerea plantei. Aceasta suferinta se manifesta vizibil prin molesirea/inmuierea frunzelor si pierderea lor. In acest context, insuficienta luminii va duce clar la formarea mucegaiului si la pierderea rapida a exemplarelor afectate.

Mai putin periculoasa este lipsa umiditatii atmosferice. Desi manifestarile plantelor afectate sunt ingrijoratoare (brunificarea si uscarea marginilor frunzelor sau chiar in intregime, ingalbenirea si chiar pierderea lor, uscarea bobocilor inainte de deschidere si fanarea rapida a florilor), acestea pot fi salvate prin stabilirea unui regim de pulverizare frecventa a frunzisului cu stropi fini de apa, la temperatura camerei. Atentie la apa pe care o folositi la pulverizare! O apa foarte dura si mai ales foarte rece fata de temperatura mediului in care se gasesc plantele afectate de uscaciune va lasa urme inestetice, putand duce chiar la pierderea frunzelor tinere si sensibile.

Trebuie retinut ca adesea in perioada rece intalnim situatii in care plantele sunt afectate concomitent de doi sau chiar de toti trei factorii amintiti. Aceste cazuri necesita un maximum de atentie si intervenirea cat mai rapida si eliminarea lor pentru a stopa stresul si suferinta plantelor.

Sursa: gradinamea.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !