Pregateste-ti gradina pentru iarna!

Profita de zilele frumoase de toamna pentru a recolta, planta si pregati pentru iernat plantele friguroase, inainte de primele geruri. Iata cateva sfaturi utile pentru gradina ta si nu numai:
gradina_iarna_med.JPG
Acum este momentul propice insamantarilor. Termina semanatul plantelor bianuale in ladite asezate la adapost de frig; este un moment potrivit pentru a semana plantele perene rustice, precum gaillardia si leucanthemele. Poti insamanta in gradina ta ridichile negre, spanacul si mazarea. In cazul in care noaptea se anunta a fi una racoroasa, acopera semanaturile cu o folie de iarna.

Toamna este anotimpul perfect pentru a planta flori, bulbi, arbusti, pomi fructiferi sau arbori. Este un moment potrivit sa plantezi orice soi de trandafiri preferi, dar si alte flori (bianuale si pe cele inflorite) in jardinierele din gradina, pentru a realiza un decor extraordinar de toamna. Termina plantarea bulbilor primavaratici, in sol si in jardiniere. Asaza arbustii ornamentali in musuroi sau in containere, in gradina, dupa ce ai avut grija sa imbogatesti solul. Este anotimpul perfect in care poti planta foioase si conifere.

Acum trebuie sa aduci la adapost, intr-o incapere racoroasa, luminoasa si uscata, ghivecele si hardaiele cu citrice, plantele mediteraneene si arbustii sensibili. Nu uita sa invelesti arbustii si plantele perene sensibile la ger cu o "manta" de paie sau de frunze moarte, sustinute cu o folie de iarna; inveleste cu un manson de paie trunchiul trandafirilor cu port inalt.
iarna_gradina_med.JPG
Atentie! Inspira-te din tehnicile de reciclare puse la punct de natura pentru a reutiliza deseurile vegetale adunate la curatenia de toamna. Nu mai considera frunzele moarte drept un deseu, ci o resursa. Aduna-le de pe peluza si din gradina, pentru ca poti face din ele un compost excelent, bogat in humus, pe care il vei pune primavara la radacina arbustilor.
Deseurile rezultate din taierea gardurilor vii si a arbustilor se descompun mai incet decat frunzele si iarba. Pentru a accelera transformarea acestora in humus, trebuie maruntite, apoi este suficient sa le amesteci in compost. Cateva luni mai tarziu, vei obtine un amestec numai bun de imprastiat in gradina.

Marea curatenie de toamna in gradina...

Aduna frunzele gramada inainte de a le strange cu aspiratorul. Procedand astfel, vei termina mult mai repede decat daca le aspiri una care una. Utilizeaza suflatorul de frunze de la marginea gradinii si peluzei pentru a le aduna in centru. Cu cat volumul de frunze este mai mare, cu atat avansezi mai incet, asa ca mai bine faci mai multe gramezi daca suprafata este mare. Aceasta operatiune poate fi facuta atunci cand frunzele sunt bine uscate, pentru ca vor fi mai usor de strans.

Curata arbustii, cu un foarfece, de crengile uscate. Daca vrei sa le introduci in concasor, taie-le cat mai marunt, pentru a impiedica blocajul.

In perioada de repaos a gradinii, rezerva un loc suficient de mare pentru depozitarea compostului. Aici, aduna frunzele, crengile taiate si iarba tunsa, in straturi succesive de cate 18-20 cm grosime. In cazul in care vrei sa accelerezi procesul de descompunere a materiei, adauga si 1-2 straturi de gunoi de grajd, amestecat cu apa si acopera totul cu o prelata de plastic. In cateva luni, amesteca acest compost pentru a declansa o ultima fermentatie; dupa inca 2-4 saptamani vei avea un compost gata de folosit.

Inainte de a lucra pamantul, pliveste si curata buruienile, pentru a elimina plantele nedorite. Daca terenul este acoprit cu iarba, tai-o la cativa centimentri deasupra solului, mai ales daca te decizi sa apelezi la o prasitoare.
gradina_iarn_med.JPG
Ce plantez si cum ingrijesc...

Cand cumperi rasaduri, asigura-te de vigoarea plantelor alese. Priveste cu atentie bulgarele de pamant si mai ales sistemul de radacini - daca pare plin de vitalitate, inseamna ca planta perena are tendinta de a se inmulti repede.

Protejeaza plantele mai delicate limitand raspandirea celor cu tendinta "invadatoare"; in acest scop, este bine sa le cultivi in ghivece ingropate sau sa le limitezi zona de expansiune a radacinilor cu benzi de plastic rigid, infipte adanc in sol.

Alatura plantele care au cam aceeasi vigoare. Daca ai dubii, fa asocieri de proba, intr-un colt al gradinii, inainte de a le instala in aranjamentul dorit. 

Plantele perene generoase desfasoara o larga paleta de culori, sunt putin pretentioase si infloresc din belsug. Sunt ideale pentru a da un aer de exuberanta unui razor. Poti opta pentru tufanele, crizanteme, coreopsi, muscate perene, crocosmia, euphorbia sau astere, ale caror tufe se imbogatesc de-a lungul anilor.
Plantele "cuminiti" sunt bune pentru diverse aranjamente, isi "cunosc" locul si nu invadeaza teritoriul. Ce zici de bujori, meconopsis sau helleborus?

Plantele rustice sunt destul de "aventuroase" si se imprastie in toata gradina, riscand sa devina invadatoare. Printre ele, iti recomand macii, nalbele, crucianelele si oenothera. Le poti limita inmultirea smulgand primavara plantutele iesite din semintele cazute.

Plantele perene precum rudbeckia, hemerocallia, hostas, asterele au tendita de a se "extinde", iar pentru a limita aceasta extindere, la fiecare 4-5 ani trebuie divizate tufele. Taie tijele la 15 cm deasupra solului si marcheaza numele speciei cu o eticheta; dezgroapa tufa cu un harlet, pastrand cat mai multe radacini. Divizeaza tufa in mai multe parti si planteaza-le in alt loc, in pamant afanat si imbogatit cu ingrasamant.

In momentul plantarii, selectioneaza perenele, tinand cont de comportamentul lor, iar pentru asta invata sa le cunosti:

Nu lua plante inflorite, pentru ca nu vei profita mult timp de frumusetea lor; opteaza pentru cele cu boboci gata sa infloreasca. Observa radacinile - trebuie sa fie sanatoase si bine repartizate.

Cel mai bine este sa le cumperi primavara, cand sunt bine dezvoltate in ghiveci. Plantate in aceasta perioada, ele se vor adapta mai bine la noul lor "camin", inainte de a infrunta iarna. Toamna este bine sa plantezi doar in regiunile cu un climat mai cald.

Dupa plantare, uda-le din belsug si instaleaza un sprijin pentru speciile inalte. Tapeteaza solul cu compost si taie florile ofilite.

Gramineele produc tufe usor de divizat toamna. Pentru a le extrage, este suficient sa sapi un pic pamantul in jur, apoi le smulgi si le imparti. Replanteaza, uda, iar primavara taie lastarii uscati, pentru ca cei tineri sa poata creste.

Atentie! Plantele perene cu flori estivale si de toamna se divid la inceputul iernii sau primavara; cele care infloresc primavara se divid dupa inflorire sau toamna.
gradia1_med.JPG
Bulbii florilor de primavara se planteaza toamna, ca sa nu le fie prea frig. Pentru efectul vizual, este bine sa plantezi bulbi cu flori unice mari, precum lalelele si narcisele. Ele sunt decorative in grupuri raspandite in gradina sau in ronduri, alaturi de pansele si miozotis. Alte specii au flori in coroane sau umbrele, cum este cazul fritillariei sau a cepei decorative. Raspandeste-le intr-un rond de plante perene sau de arbusti. Zambilele, care au nenumarate floricele reunite in ciorchine, le poti instala in ghivece, pentru parfumul lor, sau in colonii libere, pe langa copaci.
Ghioceii, brandusele, viorelele, muscaria, chionodoxa si anemone sunt flori mici, care infloresc din februarie pana in aprilie si pot fi plantate in colonii libere, sub copaci, pe peluza sau la radacina arbustilor.

Iata cateva sfaturi pentru a obtine flori frumoase:
Pentru a dezvolta si a inflori corect, bulbii inmagazineaza rezerve nutritive. Cu cat bulbul este mai mare, cu atat florile vor fi mai frumoase. Deci, alege bulbii "extra", de cea mai buna calitate, a caror circumferinta este exprimata in centimetri: mai mult de 10 cm pentru branduse si muscarii, mai mult de 12 cm pentru lalele, 15-17 cm pentru narcise si mai mult de 19 cm pentru zambile.

Si sanatatea bulbilor este un element foarte important. Renunta la bulbii moi, incretiti, patati, ciupiti, dar si la cei care deja au inceput sa incolteasca.

Pentru a pastra bulbii lalelelor si zambilelor (singurele care nu pot ramane in pamant pe perioada verii), scoate-i dupa inflorire si pastreaza-i intr-un loc uscat, rece si intunecos. Taie frunzele dupa ce s-au uscat complet. Protejeaza bulbii de rozatoare, asezandu-i in plase suspendate, si de mucegai, pudrandu-i cu un fungicid.

Planteaza bulbii intr-un pamant bine pregatit; acopera-l cu un strat de pamant cu grosime cel putin egala cu inaltimea bulbului - nu lasa punga de aer dedesubt.

Pentru plantatiile in stil "rustic", arunca bulbii la intamplare si planteaza-i acolo unde au cazut pentru a obtine un efect cat mai natural.

Vrei sa plantezi astfel de flori intr-un ghiveci? Iata cum trebuie sa procedezi:

1. Pune un strat de drenaj la fundul ghiveciului (5 cm grosime) din pietris marunt. Acopera cu un prim strat de pamant bogat in nisip, pana la jumatatea inaltimii ghiveciului.
2. Pune mai intai un strat de bulbi cu flori mari, asezati cu varful in sus - nu ezita sa ii inghesui unul langa celalalt. Acopera-i cu putin pamant.
3. Pune deasupra un rand de bulbi mici (branduse, ghiocei, muscari etc.), grupati pe specii. Completeaza cu pamant, acopera cu un strat de nisip sau de pietris si apoi uda cu apa din abundenta.

Intr-un articol urmator, vom invata impreuna cum putem planta toamna trandafiri, arbori, arbusti, legume si multe alte ierburi.
SURSA:eva.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !