Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare

 Cu ajutorul culorilor putem schimba sau imbunatati discret atmosfera din anumite incaperi ale locuintei. Tonurile pastelate sunt potrivite atunci cand ne dorim o atmosfera sau o tema aparte, spre exemplu “dimineata devreme” cu galben si delicat si verde crud sau “dupa masa tarzie” cu nuante deschise de portocaliu sau piersica.

Culorile tari impun anumite accente, sublineaza trasaturile peretelui sau ale unui colt. Mai demult, casele marilor boieri aveau cate o incapere galbena, una rosie, alta albastra si una verde.
culori2_med.JPG
Culorile au un efect pozitiv sau negativ din punct de vedere psihologic asupra organismului nostru. Rosul stimuleaza circulatia sangelui, iar albastrul are un efect mai degraba linistitor. Depinde foarte mult ce fel de rosu/albastru/galben/verde alegem. Cel mai bine este, ca inainte de a zugravi peretele cu o anume culoare, sa vopsim un carton mare, sa-l agatam pe suprafata care urmeaza a fi colorata si sa ne facem o idee cum ar arata.

Un prim inceput pentru o schimbare in locuinta este ordonarea si/sau aruncarea lucrurilor inutile de care ne lovim zilnic, dar de care nu avem deloc nevoie. Acel flair unic il putem aduce si in incaperile noastre doar daca pastram lucrurile importante si “vitale” pentru noi.

Decisiv este, in ceea ce priveste aspectul unei locuinte, cum este aranjat mobilierul si cum sunt asortate accesoriile. De asemenea, culoriloe pot iesi foarte frumos in evidenta si prin instalarea diferitelor corpuri de iluminat.

Ce rol joaca invatatura Feng Shui pentru mentinerea unei ambiante placute?

Feng Shui este o invatatura complexa, care nu ne invata cum sa ne simtim bine in propria locuinta, ci si cum sa avem un stil de viata sanatos, in care sa ne simtim fericiti, linistiti si impliniti. Feng Shui are anumite reguli si in ceea ce priveste culorile. De obicei, o amenajare reusita din toate punctele de vedere  are la baza regulile invataturii chinezesti. Totusi acestea nu sunt radicale, ele pot fi interpretate in mai multe moduri, in functie de materialele foloste, de culori si de forme. 
Culorile pot dezvalui foarte multe lucruri despre o persoana sau un spatiu. Folosite in mod corespunzator culorile, designul si texturile de interior influenteaza in mod pozitiv relatia dintre mediu si ocupantii sai astfel incat orice proiect de design trebuie adaptat specificului mediului respectiv.
 
Proiectele de design pentru (restaurante, cluburi, spitale sau spatii publice) trebuie concepute in asa fel incat sa contribuie la dezvoltarea unui mediu placut ocupantilor sai. In timp ce intr-un spital trebuie sa creeam un mediu care sa ajute la ridicarea moralului
pacientilor,  locurile de distractie trebuie sa-i incurajeze pe clienti sa manance, sa vorbeasca si sa-i faca sa-si doreasca sa petreaca timpul intr-un asemenea loc. La polul opus se afla spatiile de lucru ce trebuie sa dea un imbold focusarii si creativitatii angajatilor.
 
Exista firme de arhitectura si design cu o bogata experienta in decorarea spatiilor de locuit si nu numai, insa creearea unor interioare practice impun adesea designerului o perpectiva care depaseste sensul primar al culorilor si texturilor. Acesta trebuie sa fie asemenea unor vizionar si sa intuiasca noi sensuri si valente.
 
Ideal ar fi ca orice proiect sa implice un amplu proces de observare pentru a intelege si determina modul in care oamenii tind sa se comporte intr-un anumit spatiu. Incepand cu miscarile, interactiunile si reactiile oamenilor, toate acestea furnizeaza informatii utile ce trebuiesc prelucrate si transpunse in variante optime de design.
 culori_med.JPG
Culoarea este un element complex si foarte bogat in designul interior dar efectele sale nu sunt intelese in mare masura. In acest sens s-au realizat cercetari bazate pe focus-grupuri la cererea unei renumite firme de arhitectura din New York. Scopul a fost acela de a intelege mai bine impactul culorilor asupra ocupantilor unui spatiu. In acest scop au fost alese 3 culori: rosu, galben si albastru.
 
In prima faza participantii au analizat cele 3 culori despre care au concluzionat urmatoarele: culoarea rosie ii incurajeaza pe oameni sa manance mai mult, in timp ce albastrul ii relaxeaza iar galbenul evoca fericirea. In cazuri izolate aceasta culoare stimuleaza agresivitatea.
 
In vreme ce galbenul si rosul creeaza un mediu dinamic pentru miscare si interactiune sociala, albastrul asigura un spatiu calm, linistit cu interactiune sociala scazuta.
 
Experimentele au mai aratat ca persoanele care au raportat o senzatie puternica de foame si sete in camera rosie, au consumat de 2 ori mai multa mancare si bauturi in camera galbena. Aceste remarci au infirmat ipoteza initiala conform careia rosul induce o crestere a apetitului.  
 
In concluzie, daca doriti sa creati medii care sa ajute la conexiuni personale si asociatii complexe intre lumina, culoare, forma si comportamentul uman este suficient sa analizati, sa interpretati si sa intelegeti impactul culorilor asupra ocupantilor unui spatiu.
Sursa:misiuneacasa.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !