Stilul Marin

 untitled_1_med.JPG
 
Stilul marin reprezintă înainte de toate o stare de spirit... briză, mare, nisip, alge, soare, ţipătul pescăruşilor... toate aceste cuvinte ne duc cu gândul la vacanţă şi la relaxare.

Stilul marin poate fi creat prin asocieri de nuanţe, materiale şi mici obiecte discrete care se regăsesc în mod normal la ţărmul mării şi în apă: scoici, pecăruşi ; sau pe vapoare: o timonă, un colac de salvare, barometru sau clopot, vâsle ; replici ale unor faruri sau ale unor corăbii...
 
Pe pereţi şi etajere, în funcţie de spaţiul avut la dispoziţie se pot aşeza obiecte decorative tridimesnionale sau doar fotografii, tablouri.
 
 
De reţinut că micile detalii fac diferenţa şi că spaţiul nu trebuie saturat cu prea multe elemente din aceeaşi gamă. Puteţi înlocui mânerele sertarelor, dulapurilor cu câteva din obiectele enumerate şi aţi obţinut deja un efect foarte discret.

Pentru a da o notă marină locuinţei nu înseamnă că singura soluţie este să arătăm flagrant un tablou cu marea sau să instalăm pe un raft o corabie din lemn, ci putem presăra indicii, trimiteri subtile. Oglinzi rotunde pot evoca hublourile vapoarelor sau chiar o oglindă înrămată cu cadrul unui hublou.
 untitled2_med.JPG


Deoarece găsim mai greu asemenea obiecte, putem improviza : să decupăm un simplu cerc într-o uşă (uşa de la bucătărie de exemplu, unde nu invadăm un spaţiu intim) şi să fixăm un geam cu o ramă rotundă simplă, ce se poate realiza la un atelier de tâmplărie.
Aceeaşi trimitere la interiorul unui vas o putem obţine şi prin montarea unor geamuri rotunde în loc de clasicele geamuri pătrate şi dreptunghiulare.
 
Dacă există o scară interioară, balustrada poate fi înlocuită sau   doar   ornată cu o frânghie. Plasa pescarilor poate înlocui pânza unui pat cu baldachin, în spe cial î n camera copilului sau poate fi prinsă pe un perete gol transformându-l într-un punct de interes.
Un exemplu inedit de folosire a vâslelor este pe post de galerie de perdea (garnişă).
In staţiunile marine din  străinătate magazinele de suveniruri propun tablouri care în loc de un peisaj prezintă tipuri de noduri marinăreşti, frumos aliniate şi etichetate, noduri realizate din sfori banale, dar de mare efect. 

 Tonurile preponderente sunt de albastru, gri, alb şi ocru. Nuanţele de albastru pot încânta privirile de la azuriu şi turcoaz la elocventul bleumarin, inspirate din tonurile cerului senin sau din apa mării care trece printr-un spectru variat de la albastru la verde.
 
Pentru o atmosferă odihnitoare sunt indicate nuanţele deschise de albastru, reprezentativ pentru amenajările căsuţelor de la ţărmul mării fiind mobilierul din lemn vopsit albastru deschis, chiar verde deschis şi mai ales alb.
 
Farmecul aparte îl dă tehnica lemnului vopsit astfel încât să se întrevadă fibra, în nici un caz în strat uniform cu reflexii lucioase.
In alegerea materialelor textile : tapiţeria, draperiile, lenjeria de pat, optaţi pentru nuanţe calde, luminoase de combinaţii de alb, bej, ocru, verde deschis, gri petrol, culoarea nisipului, maro deschis cu accente de albastru.


Dungile reprezinta modelul cel mai reprezentativ pentru stilul marin datorită scaunelor şi prosoapelor de plajă, a cabinelor de schimb din lemn, aflate pe plajă odinioară cât şi datorită uniformei marinarilor, aşadar sunt de mare efect ţesăturile cu linii de diferite grosimi şi culori asociate.
Binecunoscuta alternanţă de linii simple, egale, albe şi albastre sau chiar albe şi roşii trebuie folosite cu măsură pentru ca sunt obositoare pentru ochi.

Pentru suprafeţele mari ale pereţilor, se ia în considerare că deşi albastrul se asociază armonios cu nuanţe de galben, el este foarte bine evidenţiat de fundalurile albe.
 
Roşul întâlnit pe colacul de salvare sau în zugrăveala farurilor, poate fi prezent în amenajare şi creează un contrast plăcut, în special în ţesături cu dungi alternative sau cu motive cu corali.

Baia este cel mai uşor de amenajat astfel încât sa evoce marea. Furnizorii de gresie şi faianţă propun numeroase nuanţe de albastru/verde şi motive foarte sugestive (scoici, peşti, delfini, alge...). o variantă potrivită ar fi dale care imită piatra sau chiar mozaic de pietre. Obiectele necesare din baie (suporturi, săpuniere, prosoape...) sunt de asemenea uşor de asociat cu o atmosferă marină.

Si ce poate fi mai elocvent decât un acvariu marin ? Pe lângă faptul că aduce o fărâmă de mare în casă, acvariul cu peşti bogat coloraţi este o adevarată sursă de relaxare.
Pe alocuri se poate presăra locuinţa cu obiecte pur decorative sau suveniruri de pe plajele pe care aţi petrecut o vacanţă plăcută : boluri de sticlă cu nisip, pietricele, scoici sau lumânări sau abajurul lămpilor cu scoici aplicate, însă cum spuneam mai devreme, aceste elemente nu trebuie folosite în exces pentru a nu da o impresie superficială de stereotip.

Sursa: 4interior.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !