Umiditatea, razele UV si lemnul expus

 Umiditatea, razele UV si lemnul expus

Indiferent daca vorbim de vopsirea unui mobilier de gradina, a gardului, a ferestrelor din lemn sau chiar a unei intregi case, este important ca lemnul sa fie tratat cu materiale potrivite.
Pe langa efectul de infrumusetare, lacul si vopseaua au si scopul functional de a proteja matrerialul de intemperii, de inghet/ dezghet, umezeala, razele UV dar si de socurile mecanice. In special in cazul caselor de lemn, acestea sunt ecologice si am dori deci ca solutia pentru protejare sa nu strice acest atribut si, in plus, sa asigure o cat mai indelungata folosire. La fel si in cazul ferestrelor din lemn. Datorita influentelor si intemperiilor la care o fereastra e expusa, atat pe partea interiora cat si pe cea exterioara, lemnul este expus uzurii din toate partile.
Cu toate acestea, ferestrele din lemn au rezistat timp de zeci de ani, si reprezinta si in acest moment o alternativa eficienta si ecologica la ferestrele din PVC. Dar ce facem daca la casa mostenita la tara are ferestrele uzate, cu vopseaua decojita si fara culoare? De cele mai multe ori, aplicarea unui nou strat de vopsea nu este o solutie avand in vedere multitudinea straturilor deja existente si invechite.
Magazinele de bricolaj ne ofera o gama larga de produse destinate sa protejeze lemnul expus. Care ar fideci, o alegere potrivita? Ce sa avem in vedere la cumpararea unor astfel de produse?
Ingredientele pentru produse naturale pentru protectia lemnului sunt pe baza de uleiuri vegetale, intre acestea enumerandu-se: uleiul de in, uleiul de in rezistent, uleiul de sofranas, uleiul de terebentina, ceara de albine si ceara de carnauba.
Este o problema care necesita atentie sporita si multi nu stiu ca exista solutii pentru a rezova aceasta chestiune. Astfel de produse se gasesc si la noi in tara, la firma Naturalpaint (www.naturalpaint.ro), care importa cu succes lazuri de lemn pe baza de uleiuri naturale, destinate tratarii si protejarii  lemnului.
Iata cateva sfaturi, pe care trebuie sa le avem in vedere la alegerea produselor de vopsit pentru suprafetele de lemn:
Cel mai important aspect este ca vopseaua sa fie deschisa la difuzie, adica sa permita trecerea vaporilor de apa din interiorul lemnului spre mediul exterior, evitand astfel stagnarea umiditatii in structura lemnoasa care, de altfel, chiar ea conduce la mucegairea sau chiar putrezirea lemnului.
thumb_368_x_552_37996-shutterstock-831400902_med.jpg
Daca se doreste o vopsea, care sa permita acest lucru, alegerea potrivita este o vopsea naturala pe baza de uleiuri vegetale. Moleculele acestor vopsele sunt de 50 de ori mai mici decat in cazul produselor sintetice si astfel nu creaza doar un tratament de suprafata, ci penetreaza adanc in structura lemnului, protejandu-l de ploi, inghet sau dezghet.
Un alt aspect este rezistenta vopselei la razele UV.  De multe ori se cer tratamente incolore, care sa pastreze culoarea naturala a lemnului. Trebuie avut insa in vedere ca un lac transparent, incolor nu poate oferi o protectie corespunzatoare, pentru ca lipseste ingredientul-cheie: pigmentul. Totdeauna, pigmentii sunt cei care resping razele UV.
Lazurile naturale pe baza de ulei Kreidezeit, importate de Naturalpaint, contin pigmenti minerali, care sunt testati, si garantat rezistenti la expunerea la UV. Pentru a pastra aspectul natural al lemnului, Lazura Kreidezeit nu acopera textura lemnului, acesta fiind chiar evidentiata dupa aplicarea acestui produs.
Astfel, in cazul lazurii de lemn exterior Kreidezeit, se realizeaza o protectie la intemperii cu ajutorul uleiurilor naturale care sunt absorbite de lemn precum si o protectie la UV prin pigmentii minerali, care pastreaza totusi aspectul frumos si natural al lemnului.

Sursa: Casamea.ro
Adauga comentariu nou

Nu sunt comentarii !